Što je epiduralna anestezija? - Family Health

Što je epiduralna anestezija?

U ovom članku:

 

Šta je epidural i kako se primenjuje?

Vrste epidurala

Epiduralna anestezija – prednosti i rizici

Kada se ne preporučuje epiduralna anestezija?

EPIDURAL – odgovori na najčešća pitanja trudnica

Što je epidural i kako se primjenjuje?

Epiduralna anestezija je način ublažavanja bola poroda primjenom anestetika koji se aplicira u epiduralni prostor kičmenog stupa. Djelovanje anestetika nastupa 10 -15 minuta nakon primjene i trudnica od tog trenutka više ne osjeća bolove. Kombiniranim anesteticima blokiraju se živčani završeci, žena ne osjeća ništa samo u dijelu tijela na koji anestezija djeluje, ali je cijelo vrijeme budna i svjesna.

Epiduralnu anesteziju daje anesteziolog u suradnji sa ginekologom kada krenu ritmične i stalne kontrakcije, odnosno kada je porod zaista krenuo. Od Vas će se tražiti da savijete leđa i ostanete mirni dok ležite na ljevoj strani ili sjedeći. Ova pozicija je od zdravstvenog  značaja za sprječavanje problema i povećanje epiduralne efikasnosti.

Antiseptička otopina će se koristiti za brisanje i dezinfekciju mjesta uboda kako bi se mogućnosti za infekciju svele na minimum. U malom dijelu na leđima ubrizgavat će se lokalni anestetik kako bi utrnuo. Zatim se igla ubacuje u dio koji okružuje leđnu moždinu u donjem dijelu leđa. Nakon toga se kroz iglu u epiduralni prostor ubacuje mala cijev ili kateter. Zatim se igla pažljivo uklanja, ostavljajući kateter na mijestu da se osigura lijek bilo periodičnim ubrizgavanjem ili kontinuiranom infuzijom. Kateter je zaljepljen prema zadnjoj strani kako bi se spriječilo da isklizne.

Kateter se postavlja prije aktivne faze poroda, a primjena anestetika počinje u aktivnoj fazi, dakle kada kontrakcije postanu jake i počnu se pojavljivati na 2 do 3 minute i kada je grlić otvoren 4-5 cm. Kada anestetik počne djelovat rodilja ne osjeća kontrakcije, ali osjeća napon, pa se porađa bez bolova.

Anestetik se ubrizgava svakih sat i pol vremena, do kraja poroda. Za vrijeme djelovanja anestezije nećete osjećati bolove, ali se pred kraj poroda količina anestetika smanjuje kako biste osjetili napone. Ovo je važno kako biste u najznačajnijem dijelu poroda osjetili kada treba napinjati i tako pomoći bebi da se rodi.

Vrste epidurala

Danas se u većini rodilišta koriste dva tipa ove anestezije. Prvi je klasični epidural, a drugi je kombinacija sa spinalnom anestezijom. Kombinirana anestezija omogućava brže oslobađanje od bola, zahvaljujući spinalnoj anesteziji, i produžen efekt djelovanja, zahvaljujući epiduralu.

Epiduralna anestezija – prednosti i rizici

PREDNOSTI:

Ova popularna metoda anestezije veoma je sigurna.

– Epiduralna anestezija ubrzava vrijeme dilatacije (otvaranje grlića) što skraćuje trajanje samog poroda. Na taj način se skraćuje i prolazak bebe kroz porođajni kanal, što umanjuje traumu za novorođenče.

– Ako se porod oduži, zahvaljujući epiduralu možete se nesmetano odmoriti.

– Umanjenjem bola većina žena ima pozitivnije iskustvo poroda.

– Ako se porađate carskim rezom epiduralna anestezija Vam omogućava da budni i svjesni dočekate dolazak svoje bebe na svijet.

– Epiduralna anestezija Vam omogućava da lakše izađete na kraj s umorom, iscrpljenošću, strahom i nervozom. Zbog toga tijekom cijelog poroda ostajete sviježi, relaksirani i aktivni.

RIZICI I POSLJEDICE:

– Epiduralna anestezija može uzrokovat nagli pad krvnog tlaka. U okviru redovne procedure će vam u rodilištu provjeriti krvni tlak, a ukoliko do pada dođe uvest će Vam terapiju infuzijom i kisikom.

– Oko 1% rodilja osjeti jake glavobolje koje mogu nastati uslijed istjcanja spinalne tekućine. Ako ovaj simptom ne prolazi, najbolji tretman je ubrizgavanje Vaše krvi u epiduralni prostor.

– Neke rodilje osjete popratne efekte kao što su drhtanje, zujanje u ušima, otečenost na mjestu aplikacije, mučnina, poteškoće pri uriniranju.

– U nekim slučajevima trudnice imaju problema da se napinju, pa se zbog toga porod mora završiti forcepsom ili carskim rezom.

– Iako nema jasnih naučnih potvrda, određene studije pokazuju da neke bebe teže počinju da sisaju što može dovesti do problema sa dojenjem.

– Nakon što Vam je epiduralna anestezija primjenjena, morat će te naizmjenično mjenjati strane dok ležite u krevetu. Potrebno je da liječnik i babica neprestano prate promjene brzine otkucaja srca fetusa. Ležanje u jednom položaju ponekad može dovesti do usporavanja ili zaustavljanja poroda.

– Već nekoliko sati nakon poroda, u donjoj polovici tijela možete osjećati utrnulost te će Vam biti potrebna pomoć prilikom ustajanja i hodanja.

– U rijetkim slučajevima može doći do trajnog oštećenja živaca u predijelu gde je kateter ubačen.

Kada se ne preporučuje epiduralna anestezija?

Epidural se ne preporučuje rodiljama koje su imale alergijsku reakciju na lokalni anestetik, kao ni onima koje imaju bilo kakvo hematološko oboljenje, naročito poremećaj faktora koagulacije.

Ne primjenjuje  se ni kod rodilja koje imaju ozbiljnije povrede kralježnice ili su na njoj imale kirurške intervencije. Kontraindikacija je i dermatološka infekcija u predjelu leđa na kojem se epidural treba postavit.

Svakako nemojte donijeti odluku o korištenju epidurala ili bilo koje druge vrste anestezije tokom poroda bez prethodne konzultacije s doktorom koji Vam vodi trudnoću. Doktor će dati najbolju procjenu u vašem konkretnom slučaju.

U 21. stolječu  žene imaju tu mogućnost da se porode ugodnije i bez pretjeranog osjećaja boli. Međutim, kada donosimo odluku o tome da li epidural ili ne, neizostavno pitanje je na koji način anestezija utječe na bebu i da li na bilo koji način ometa porod.

Liječnici i babice danas su u većoj mjeri suglasni s epiduralnom anestezijom i čak je preporučuju ženama ukoliko su ispunjeni svi preduvjeti za to. Pored toga što će ženama olakšati porod, epidural će osigurat ženi bolju suradnju s babicom i liječnikom na porodu. Također, primjena epidurala može smanjiti broj poroda carskim rezom, barem kod onih žena koje se odlučuju za carski rez zbog prevelikog straha od boli. Vaginalni porod s primjenom epiduralne anestezije donosi veću dobit i manje rizike za majku i bebu od poroda carskim rezom.

EPIDURAL – odgovori na najčešća pitanja trudnica

Kako epidural može uticati na moju bebu?

Istraživanje o utjecaju epiduralne anestezije na novorođenčad je pomalo dvosmisleno i mnogi faktori mogu utjecati na zdravlje novorođenčeta. Koliki će efekt imati ovi lijekovi, teško je odrediti i može varirati u ovisnosti od doze, dužine porođaja i karakteristika svake pojedine bebe.

Budući da doze i lijekovi mogu biti različiti, konkretne informacije iz istraživanja trenutno nisu dostupne. Jedna od mogućih neželjenih pojava epiduralne anestezije kod nekih beba je borba sa pripajanjem tokom dojenja. Također, beba može postat letargična i imat poteškoće u položaju za porod dok je unutar materice.

Epiduralna anestezija može izazvat prolazne probleme s disanjem kao i smanjeni rad srca kod novorođenčadi. Iako lijekovi ne mogu naškoditi tim bebama, mogu imati suptilne efekte na novorođenče.

Kako ću se osjećati nakon epiduralne anestezije?

Živci maternice bi se trebali početi stezati u roku od nekoliko minuta nakon početne doze. Vjerojatno ćete osjetiti cjelokupan efekt oduzetosti poslije 10–20 minuta. Kako se doza anestetika počne smanjivati, anesteziolog će dodavati više doza – obično svakih jedan do dva sata.

U ovisnosti od vrste epiduralne anestezije i dozirane primjene, vjerojatno ćete morati sve vrijeme ležat i neće Vam biti dozvoljeno da ustajete i krećete se.

Ako porod traje duže od nekoliko sati, vjerojatno će Vam trebati mokraćna kateterizacija jer će vam trbuh biti otečen, što otežava mokrenje. Nakon što se Vaše dijete rodi, kateter se uklanja i efekti anestezije obično nestaju u roku od jednog ili dva sata.

Neke žene prijavljuju da imaju neugodan osjećaj peckanja oko porođajnog kanala dok anestezija popušta.

Da li epidural utječe na dužinu trajanja poroda?

Epidural u nekim slučajevima utječe na to da se porod uspori  jer su kontrakcije slabije pa je potrebno ubrzati porod davanjem injekcije. Međutim, neke rodilje zbog toga što ne osjećaju bolove mnogo su opuštenije pa se ubrzava otvaranje, a samim tim i porod kraće traje.

Da li ću uspjeti tiskati tijekom trudova?

Možda nećete moći osjetiti trudove zbog epiduralne anestezije, a tada je tiskanje teško kontrolirati. Iz tog razloga, Vašoj bebi će možda trebati dodatna pomoć za silazak niz porođajni kanal. To se obično radi upotrebom kliješta ili izlaznog vakuma. Upravo iz ovog razloga, u praksi se doza anestezije smanjuje kad nastupi faza trudova kako biste trudove osjetili i pomogli svom tijelu i bebi da se porod nesmetano završi.

Da li epidural uvijek djeluje?

U najvećem dijelu epiduralna anestezija je efikasna u ublažavanju bolova tijekom poroda. Neke žene se žale da mogu osjetiti bol ili osječaju da je lijek bolje djelovao na jednoj strani tijela.

Kada se epidural NE može koristiti?

– Kada koristite sredstva za razrjeđivanje krvi;

– Imate mali broj trombocita;

– Imate obilno krvarenje;

– Imate infekciju na leđima ili u leđima;

– Imate infekciju krvi;

– Ako grlić materice nije najmanje 4 cm otvoren;

– Liječnik ne može pronaći epiduralni prostor;

– Ako se porod prebrzo odvija i nema dovoljno vremena za primjenu epiduralne anestezije.

Pitanja koja bi trebalo postaviti zdravstvenim radnicima ukoliko se opredjelite za epidural:

Koja će se kombinacija i doza lijekova koristiti?

Kako lijekovi mogu utjecati na moju bebu?

Da li ću moći ustat i prošetat?

Koje tekućine i čvrstu hranu ću moći konzumirat?

Da li u bolnici ima dovoljno anesteziologa i da li je moguće u bilo koje vrijeme dobiti epidural?