Carski rez - Family Health

Carski rez

U ovom članku:

Što je carski rez?

Planirani carski rez

Hitan carski rez – očekivati

Što je carski rez?

Carski rez je operacija kojom se kirurškim rezom na trbušnoj stijenci I maternici vrši porod bebe u odmaklom stadiju trudnoće i završava porod abdominalnim putem. Zbog svog značaja jedna je od najvažnijih operacija koja se izvodi u ginekologiji I porodničarstvu.

Podrijetlo termina carski rez je opskurno – pogrešno se dovodi u vezu s Cezarom, a po svojoj etimologiji vjerojatno je latinskog podrijetla (sectio = rezanje, caesareus = izrezan). U europskoj medicini spominje se u XVI vijeku kada se operacija obavezno letalno završavala po ženu, XIX vijek predstavlja prekretnicu zbog uvođenja principa asepse, a današnje modifikacije i principi rada zasnovani su na iskustvima iz XX vijeka.

Svaka četvrta žena porodi se carskim rezom, a postotak iz godine u godinu je sve veći. Ipak, dok se za vaginalni porod sve više pripremamo i informiramo o porodu carskim rezom izostaju informacije i česte su zablude u koje žene i dalje vjeruju.

Čak i ukoliko sve ukazuje na to da ćete se poroditi vaginalno, informirajte se i o porodu carskim rezom jer neplaniran carski rez Vas može iznenadit. Sve je mnogo lakše kada unaprijed znamo što nas očekuje bez obzira na koji način će beba doći na svijet. Samo sa što manje stresa i nervoze.

Carski rez može da bude planiran ili hitan, odnosno, neplaniran.

Planirani carski rez

Ako unaprijed znate da će se vaša beba roditi putem carskog reza u prilici ste da se za ovaj način poroda unaprijed pripremite. Znat ćete datum vašeg poroda što nije slučaj kada se planira vaginalni porod.

Priprema za porod carskim rezom

Kod planiranog carskog reza imat ćete dovoljno vremena da porazgovarate s doktorom o samoj proceduri i da se što je moguće više pripremite na ovakav porod.

Pod pripremom ovdje mislimo na razgovor sa doktorom i informiranje o samoj operaciji, vrsti anestezije, o tome što trebate napraviti prije odlaska u rodilište, o pravilima rodilišta u vezi s prisustvom druge osobe na porodu, mogućnosti držanja bebe odmah nakon poroda, procesu oporavka, potencijalnim rizicima i svim drugim pitanjima koja su vama važna.

Ukoliko bude potrebno, doktor će zahtjevati dodatne dijagnostičke procedure (kao što su npr. krvna slika i EKG).

Priprema kod kuće – savjeti

Nemojte brijati stidne dlačice 24 sata prije operacije jer ovo može uzrokovati infekciju na području na kojoj se pravi rez. Ukoliko bude potrebe, u rodilištu će vam ukloniti dlačice neposredno prije operacije.

Opći savijet je da ne jedete i ne pijete ništa 6-8 sati prije operacije, premda će vas o ovome svakako posavjetovati doktor pravovremeno. Bit je u tome da ćete time lakše isprazniti crijeva prije operacije, a i manja je vjerojatnost da će vam biti mučnina nakon anestezije.

Priprema u rodilištu

Po prijemu u rodilište, nakon obavljene papirologije, najprije očekujte klistiranje.  Ovo je uobičajena praksa kod svih oblika poroda u našim rodilištima i ne predstavlja bolnu proceduru. U analni otvor se uvodi cjevčica sa otopinom sapunice, nakon čega se ubrzo javlja nagon za pražnjenjem crijeva. Nakon pražnjenja moći ćete se istuširat.

Prije procedure primit ćete intravenoznu terapiju putem koje će vam se davati tekućina i potrebni lijekovi.

Također, možete očekivati uvođenje katetera koji će omogućiti pražnjenje mjehura tijekom i poslije operacije. To je tanka cjevčica koja se uvodi u mokraćni kanal. Ova procedura nije bolna.

Ukoliko je potrebno, obrijat će vam se dio stidnih dlačica, a želudac će biti detaljno očišćen antiseptikom.

Anesteziolog će zatim primjenit anesteziju i priključiti vas na monitore kojim će se cijelo vrijeme pratiti krvni tlak, puls i disanje.

Ukoliko je carski rez planiran, a u vašem rodilištu postoji mogućnost izbora anestezije, preporuka je da se porod odvija u spinalnoj anesteziji.

Spinalna anestezija učinit će da ne osjećate ništa od struka prema dolje. Porod nećete osjećati ali ćete ga doživjeti jer ćete biti u potpunosti svjesni svega što se dešava oko vas. Bit će postavljen paravan preko vašeg struka tako da samu operaciju nećete gledati. Dok liječnik vrši sekciju, anesteziolog će razgovarati s vama.

Najljepša prednost spinalne anestezije je u tome što ćete odmah nakon poroda vidjeti svoju bebu.

Nemojte da vas iznenadi gužva u operacijskoj sali. S vama će biti jedan ili dva porodničara (doktora koji će izvoditi operaciju), anesteziolog, babica i ostalo pomoćno medicinsko osoblje.

U visini vašeg struka bit će postavljena sterilna pregrada koja će vam zakloniti pogled na sam događaj. Možete prethodno zamoliti nekog od osoblja da vam malo spusti ogradicu niže kako biste mogli vidjet bebu kada se rodi.

Na samom početku, doktor će napraviti horizontalni rez na donjem dijelu želuca, a zatim i na maternici. Zbog anestezije, vi nećete to osjetiti.

Možete osjetiti kako doktor gura ili vuče bebu tijekom izvlačenja iz maternice. Može se desiti da ništa ni ne osjećate ili da sve doživite kao neku vrstu pritiska. Što god osjećate, jedno je sigurno – bol sigurno nećete.

Kada je beba rođena, vjerojatno ćete je najprije čuti, a zatim će vam bebu i pokazati. Bebi zatim slijedi mjerenje i pregled.

U našim rodilištima nije praksa da se beba daje majci odmah nakon carskog reza.

Bebu će vam dati kada vas dovedu u sobu za oporavak, kada možete pokušati i s dojenjem. U jednom od narednih članaka ćemo pisati više o izazovima dojenja nakon carskog reza, i kako uspješno započeti dojenje.

Pošto je beba rođena doktor će ukloniti placentu, a potom vas zašiti.

Tijekom čitave procedure pažljivo će se pratiti vaše osnovne tjelesne funkcije i opće stanje. Cijelo vrijeme ćete moći slobodno komunicirat s anesteziologom i drugim osobljem.

Koliko traje carski rez?

Svaki porod je individualan, ali u prosjeku cijela procedura traje 45 – 60 minuta.  Od toga sam porod traje oko 15-20 minuta, a zatim slijedi šivanje slojeva koje traje još oko 30-40 minuta.

U kojem tjednu se radi carski rez?

Najbolje vrijeme za rođenje bebe je od 39. tjedna.

Do nedavno se smatralo da je sasvim u redu da se beba rodi ako je ušla u 37. tjedan, ali iskustvo pokazuje da bebe koje se rode u ovom periodu (između 37. i 39. tjedna) i dalje mogu imati povećan rizik od pojedinih komplikacijama, kao što su:

– dišne poteškoće,

– hipoglikemija,

– problemi sa održavanjem temperature ili problemi termoregulacije,

– žutica,

– teškoće sa dojenjem.

Ipak, u pojedinim slučajevima se smatra rizičnim čekati 39. tjedan već je sigurnije zakazati porod ranije.

Indikacije za carski rez

Položaj bebe pred porod

Ukoliko beba ne prednjači glavicom, smatra se da je u nepovoljnom položaju, pa carski rez može biti sigurniji način rađanja, ukoliko beba prednjači zdjelicom, stopalima, ramenom ili je postavljena bočno.

Višestruke trudnoće

Ukoliko ste trudni sa tri ili više beba vjerojatno je da ćete se poroditi carskim rezom. U slučaju blizanačke trudnoće carski rez je indikacija ukoliko je prva beba u nepovoljnom položaju za rađanje.

Problem s placentom

Ukoliko placenta prekriva ulaz u grlić materice (placenta previa) preporučuje se carski rez.

Zdravstveni problemi

U slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i mozga, vaš liječnik se može opredjeliti za porod carskim rezom. Također, carski rez se preporučuje u slučaju aktivne infekcije genitalnog herpesa, HIV -a ili HPV -a u vrijeme poroda.

Mehanička opstrukcija

Možda će vam liječnik preporučiti carski rez, ako imate veliki fibroid koji ometa porođajni kanal, prijelom ili operacije zdjelice ili beba ima stanje koje može dovesti do toga da glava bude neobično velika (teški hidrocefalus). Također, u slučaju makrosomije (velika beba u kombinaciji sa malom zdjelicom) može se porod završiti carskim rezom.

Prethodni carski rez

U ovisnosti od tipa incizije materice i drugih faktora, često je moguće pokušati VBAC (vaginalni porod nakon carskog reza). U nekim slučajevima, međutim, vaš liječnik može preporučiti ponovljeni carski rez.

Hitan ili neplaniran carski rez

U slučaju hitnog carskog reza medicinski tim provodi sve radnje ubrzano i to može u trenutku da vas zabrine. Pokušajte u tom trenutku da gledate pozitivno na situaciju – stručnjaci su uz vas i sve što rade rade u najboljem interesu za vas i vašu bebu. Ponekad je zaista potrebno napraviti carski rez jer je to jedina opcija da beba sigurno dođe na svijet.

 Razlozi za hitan carski rez:

– Vaš porod ne napreduje – grlić materice se ne otvara dovoljno usprkos kontrakcijama ili su kontrakcije preslabe;

– Beba je u riziku – liječnik je zabrinut zbog promjena u otkucaju srca bebe;

– Prolaps pupčane vrpce – ukoliko pupkovina prođe kroz kanal ispred bebe;

– Krvarenje – obilno krvarenje koje vas može ugroziti;

– Zelena plodna voda – ukazuje na postojanje infekcija.

Tijekom hitnog carskog reza, vrijeme je od bitne važnosti. Cilj je da se beba izvuče što je brže moguće jer bi vaš život ili život bebe mogao biti u opasnosti. Vrijeme od početka operacije do poroda može biti samo 1 minutu.

Hitan carski rez – što očekivati

Najznačajnija razlika u odnosu na planirani carski rez je u brzini i hitnosti kojom se ovaj drugi provodi.

Doktor može obaviti porod (izvaditi bebu) u roku od dvije minute od trenutka zarezivanja maternice. Kod planiranog carskog reza ovaj dio poroda obično traje 10-15 minuta.

Brzina je potrebna u slučaju da beba ima poteškoća sa disanjem ili ako njena srčana radnja nije ujednačena. Zbog toga će doktor htjeti da je što prije izvadi iz maternice kako bi joj se pružila hitna medicinska pomoć i stabiliziralo njeno stanje.

Ako već imate uvedenu epiduralnu anesteziju, anesteziolog će vam dati potrebnu dozu kako bi vam donji dio tijela utrnuo, a vi ostali budni da ispratite operaciju.

U slučaju da to nije moguće, primit ćete opću anesteziju i prespavati cijelu operaciju.

Zašto se izvodi hitan carski rez?

– Kontrakcije su spore, jako bolne ili prestaju neočekivano;

– Beba pokazuje znakove fizičkog stresa, kao što su ubrzani ili jako spori otkucaji srca;

– Beba je u opasnosti zbog popuštanja posteljice ili komplikacije sa pupčanom vrpcom;

– Beba se ne spušta kroz porođajni kanal;

– Komplikacije trudnoće poput odvajanja posteljice;

Rizici za mamu

– Infekcija

– Kirurška ozljeda mokraćnog mjehura ili crijeva

– Embolija amnionske tekućine (amnionska tekućina ili materijal fetusa ulazi u krvotok majke)

– Upala maternice

– Krvarenje

– Rizici za buduće trudnoće

Rizici za bebu

Bebe, koje su rođene carskim rezom, imaju veću šansu da razviju probleme sa disanjem, posebno ako se carski rez obavi prije početka poroda jer izostaje pritisak kontrakcija prisutnih u vaginalnom porodu koji pomaže bebi da očisti pluća od tekućine. Nepovoljan utjecaj carski rez ima i na probavni sustav ploda zbog izostanka njegove normalne kolonizacije koju omogućava samo prolazak kroz porođajne puteve majke.

Također, postoji mali rizik od ozljeda – obično samo slučajnih ogrebotina – kod vaše bebe tijekom postupka. Ali oni su rijetki, kao što je šansa da će vaša beba imati lošu reakciju na vašu anesteziju.

Oporavak od carskog reza

U danima nakon operacije, možete očekivati blagu vrtoglavicu ili mučninu. U rodilištu ćete boraviti oko četiri dana, a u ovisnosti od rodilišta beba će biti uz vas ili će vam bebu dovoditi na dojenje.

Porod carskim rezom boli poslije – kad prestane anestezija i ponovo se vrati osjećaj osjetit ćete jaku bol. Liječnici će vam dati terapiju protiv bolova kako bi vam olakšali prve i najteže sate. Svakim danom bol će postajati sve blaža.

Normalno je da nekoliko dana nakon poroda imate bolove koji se osjećaju kao menstrualni grčevi. Oni sužavaju krvne žile u vašoj maternici i pomažu vam da ne krvarite previše. Pitajte svog liječnika možete li uzimati lijekove protiv bolova bez recepta.

Vaginalni iscjedak – vjerojatno ćete imati vaginalno krvarenje nekoliko tjedana nakon poroda. Tako se vaše tijelo oslobađa dodatnog tkiva i krvi u maternici, što je bebu održalo zdravom tijekom trudnoće. Prvih nekoliko dana vidjet ćete žarko crvenu krv koja će postepeno postajati svjetlija – postaje ružičasta, zatim smeđa, žuta ili bistra prije nego što se zaustavi.

Oticanje i bol u dojkama – prva 3-4 dana nakon poroda vaše grudi proizvode kolostrum, tvar bogatu hranljivim materijama koja pomaže jačanju imunološkog sustava vaše bebe. Nakon toga, dojke će vam nateći kada se napune mlijekom. Možete sebi olakšati tako što ćete dojiti ili se izdojiti i stavljati hladne obloge na grudi između hranjenja.

Promjene kose i kože – već u prva 3-4 mjeseca možete primjetiti stanjivanje kose. To je normalno i uzrokovano je promjenom nivoa hormona (dok ste bili trudni, visoki nivo hormona učinio je da vam kosa brže raste i manje opada). Na trbuhu i grudima, također, možete vidjeti crvene ili ljubičaste strije. Neće otići, ali blijedit će do srebrne ili bijele boje.

Postporođajna tuga – nakon što donesete bebu kući, može se dogoditi da prođete kroz snažne promjene sa emocijama. Možda ćete se osjećati zabrinuto, anksiozno ili jako umorno tijekom prvih nekoliko tjedana majčinstva. Ovakvo očekivano stanje nakon poroda naziva se “baby blues” i dolazi od promjene hormona. Ako se tako osjećate i nakon par tjedana, pozovite liječnika. Možda imate postporođajnu depresiju, ozbiljnije stanje koje se događa kod otprilike 15% svih novih mama. Psihoterapija ili antidepresivi mogu pomoći.

Savjeti za brži oporavak

Područje oko reza na vašem trbuhu bit će bolno prvih nekoliko dana. Čuvajte ga da biste spriječili infekcije. Rana mora biti pregledana svakodnevno dok ste u bolnici, a konci se uklanjaju od 4. do 10. postoperativnog dana u ovisnosti od stanja rane. Do trećeg postoperativnog dana treba izbjegavati vlaženje rane prilikom tuširanja.

Samo polako.

Carski rez je velika operacija. Prvih nekoliko tjedana ne podižite ništa teže od bebe i držite sve što vam može biti potrebno nadohvat ruke.

Poduprite svoj trbuh. Držite trbuh dok kišete, kašljete ili se smijete kako biste spriječili bol.

Ublažite bol. Jastuk za grijanje ili tople obloge mogu vam pomoći kod bolova oko trbuha. Možda će vam trebati lijekovi za ublažavanje bolova, ali se zbog dojenja uvijek prije upotrebe lijeka, konzultirajte s liječnikom.

Pijte što više tekućine. Morate nadoknaditi tekućinu koju ste izgubili tijekom poroda kao i onu koju gubite dok njegujete i hranite bebu.

Dojenje

Možete početi sa dojenjem odmah nakon poroda. Vaše tijelo će proizvoditi mlijeko približno isto kao i nakon vaginalnog poroda.

Vjerojatno ste dobili lijek koji smanjuje bol, poput epiduralne, tijekom carskog reza, ali vjerojatno anestezija neće mnogo utjecati na bebu. Možda beba bude malo uspavana, ali to bi trebalo brzo da prođe. Ne trpite bolove. Liječnik će vam dati lijek protiv bolova koji neće naškoditi bebi tijekom dojenja.

Pronađite najadekvatniji položaj za dojenje i dozvolite patronažnoj sestri da vam u tome pomogne. U prvim danima bit će nezgodno zbog rane i boli koji osjećate.

Fizičke aktivnosti nakon poroda carskim rezom

Važno je da ustanete iz kreveta i prošetate okolo u roku od 24 sata nakon operacije. Ovo može olakšati bolove u trbuhu, probleme s plinovima, pomoći vam da pokrenete crijevo i da spriječite stvaranje ugrušaka u krvi.

Pokušajte da ne radite previše kućanskih poslova ili drugih aktivnosti prvih nekoliko tjedana i pričekajte 4-6 tjedana prije nego što radite teške vježbe koje uključuju trbuh.

Možete probati blage vježbe nekoliko dana nakon carskog reza:

Duboko disanje – napravite 2-3 lagana, duboka udisaja svakih pola sata. Ovo može pomoći u sprječavanju smanjenja kapaciteta pluća.

Kruženje ramenima – sjedite uspravno i kružite ramenima 20 puta u oba smijera svakih sat vremena da biste spriječili ukočenost.

Blago istezanje – stanite uza zid i obje ruke polako podignite iznad glave dok ne osjetite kako se mišići u trbuhu istežu. Držite 5 sekundi, a zatim se opustite. To možete raditi do 10 puta dnevno kako biste povećali fleksibilnost šavova.

Situacije o kojima bi trebalo obavjestiti svog doktora:

Područje rane je crveno, natečeno, boli ili je vruće.

Imate povišenu tjelesnu temperaturu

Imate dosta vaginalnog krvarenja

Vjerojatno ćete vidjeti svog liječnika za otprilike 6 tjedana nakon poroda kada će ginekolog provjeriti vaginu, grlić maternice i maternicu, kao i vašu težinu i krvni tlak.

Kontraindikacije

Glavna kontraindikacija mogla bi biti nepostojanje indikacije koja bi bila prihvatljiva. U našoj zemlji carski rez se ne izvodi na osnovu želje pacijentice niti ekipe koja vodi porod (razlozi komfora) već na osnovu medicinski opravdane indikacije.

Operativna tehnika

Rez na trbuhu može biti:

Medijalni (središnji)

Paramedijalni

Suprapubični (poprečni iznad simfize)

Medijalni rez je tehnički najlakši, može se produžiti i omogućava dobru preglednost trbušne šupljine i brzu ekstrakciju ploda. Estetski je manje prihvatljiv i danas se koristi samo iz nužde (hitna stanja ili posebne indikacije).

Niski poprečni rez (po Pfannenstielu) radi se popreko na 2cm iznad simfize. Kozmetička prednost ovog reza je očigledna tako da se većina carskih rezova radi po ovom rezu. Rez na maternici može biti korporalni-klasični, istmiko-cervikalni, ekstraperitonealni.

Komplikacije

Carski rez nije bezopasna operacija, ali je majčinski i fetalni morbiditet (oboljevanje) i mortalitet (smrtnost) mali. Po literaturi smatra se prihvatljivim majčinski mortalitet 1-2 / 1000 žena, a najčešći uzroci smrti su: nezadovoljavajuća prijeoperacijska priprema, pogrešna kirurška tehnika, komplikacije anestezije, krvarenje, sepsa, peritonitis, plućna embolija, popuštanje srca, greške u određivanju krvnih grupa, neadekvatna antibiotska terapija itd.

Vodeći uzroci smrti su: plućna embolija, kardiopulmonarni arest (zastoj), krvarenje i sepsa.

Postoperativne rane i kasne komplikacije su: krvarenje, sepsa, ileus, oštećenje bubrega, trombophlebitis, urinarna infekcija, anemija, subinvolucija materice, endomyometritis, peritonitis, infekcija rane, popuštanje reza na uterusu (šava), mastitis, stres-ulkus, endometrioza na rezu itd.

U sljedećoj trudnoći češća je pojava placente praevie, popuštanje ožiljka na materici i ponovni CR i infertilitet. Najčešće komplikacije su: puerperalna sepsa, infekcija urinarnog trakta i infekcija rane.

Trudnoća poslije carskog reza

Trudnoća poslije carskog reza ima svoje specifičnosti. Ranije se savjetovalo da pauza poslije prve trudnoće završene carskim rezom bude tri godine, a danas je stav da je dovoljno 18 mjeseci. Postoje neki rizici koji prate ovakvu trudnoću: placenta praevia (posteljica koja prednjači) 15 puta je češća u ovim trudnoćama, a u dva od tri slučaja se očekuje i placenta acreta (urasla).

Vaginalni porod poslije carskog reza

Ranije važeće pravilo “jednom carski rez uvijek carski rez” više nije aktualno.

Činjenica je da ponovni carski rez čini više od jedne trećine svih poroda na ovaj način, a da će vaginalnim putem poslije prethodnog carskog reza roditi 18-44% žena ukoliko im se dopusti probni porod.

Institucija konzultacije i osobne odluke pacijenta o načinu završavanja poroda nakon prethodnog carskog reza ne postoji tako da odluku donosi ordinirajući liječnik neovisno od želje pacijenta. Podaci iz literature favorizuju vaginalni porod nakon carskog reza, ali je zbog rijetkih, ne veoma teških, komplikacija koje prate ovakve porode jedini etički ispravan princip poštivanja svakog individualnog slučaja.

Da li ću dobiti lijekove protiv bolova poslije carskog reza?

Naravno. Ako je carski rez urađen  u epiduralnoj ili spinalnoj analgeziji, nećete osjećati bolove sljedećih 12 sati, jer anesteziolog daje lijekove protiv bolova već pri završetku anestezije. Kada počnete osjećati da možete pokretati noge, dobit ćete neki od analgetika da ublaže bolove. Ako je rađen carski rez u općoj anesteziji, po prestanku anestezije počinjete dobivat lijekove protiv bolova u sljedećih nekoliko dana.

Da li ću se moći kretat kada dođem kući poslije carskog reza?

Koliko god je bitno da se odmarate po dolasku kući iz bolnice, toliko je bitno da se redovno krećete. Time ubrzavate zacjeljivanje rane, ukupni oporavak, a sprječava se nastanak ugrušaka u krvnim žilama. Nemojte, s druge strane, pretjerivati u kretanju, jer su mišići još slabi i treba im postepeno privikavanje na napore. Nemojte dizati ništa teško, osim vaše bebe, u sljedećih šest tjedana. Nakon pregleda ginekologa kroz mjesec dana bit će vam rečeno da li možete krenuti sa vježbama i koliko intenzivno. Također, kao i kod vaginalnog poroda, seksualni odnosi se ne preporučuju u prvih šest tjedana.

Kako izgleda ožiljak poslije carskog reza?

Najčešće se danas radi horizontalni rez („bikini“ rez) na trbuhu, kada se radi carski rez. Prvih par dana rez je blago iznad nivoa kože, nešto tamnije boje nego okolna koža, može postojati blago crvenilo rub rane. Dužina reza je obično do 15-tak centimetara, ali je njegova postavka nisko iznad pubične kosti i ispod nivoa gaćica ili kupaćeg kostima, tako da se neće primjetiti ni na plaži.

Tijekom prvih par mjeseci ožiljak polako blijedi , stapa se sa bojom okolne kože, mada se kod nekih žena može javiti tzv. keloid, odnosno pretjerani  razvitak ožiljka, kada je on iznad nivoa kože, zadebljan, često tamnije obojen.

Kakve su šanse za vaginalni porod, ako je prethodno bio carski rez?

Ako ste prethodno imali jedan carski rez, postoji vjerojatnost da se možete poroditi vaginalnim putem u slijedećoj   trudnoći. Naravno, to ovisi od više čimbenika , prvenstveno od toga zašto je rađen prvi carski rez. Ako ste, naprimjer , prvi carski rez imali kao planirani zbog zdjelične  prezentacije, postoji opcija da se porodite  vaginalno.

Međutim, ako ste se prvi put otvorili dovoljno, a tri sata se nije spustila beba, a bila je dobro postavljena, i vama je na kraju napravljen carski rez kod bebe od 3000g, onda je vjerojatnost da ćete se sada vaginalno poroditi veoma mala. Naravno, kod žena kod kojih je carski rez rađen zbog osnovne bolesti koja postoji i sada, u drugoj trudnoći, i ovaj put će biti napravljen carski rez.

U svakom slučaju, odluku o tome da li možete krenuti u vaginalni porod nakon prethodnog carskog reza donosi vaš ginekolog.

Može se dogoditi da krenete u vaginalni porod, a da se u tijeku poroda donese odluka da će se porod ipak završiti carskim rezom. Ovo je rijetko i smatra se da se oko 60-80% žena kod kojih je odlučeno da se proba vaginalni porod nakon carskog reza, porodi vaginalnim putem.

Moguća komplikacija u ovoj situaciji je ruptura ili prskanje maternice, koja je veoma rijetka, ali izuzetno opasna po majku i bebu.

Kriteriji za vaginalni porod nakon carskog reza:

– Imali ste prethodno jedan carski rez, rađen donjom poprečnom incizijom. Ako je bilo više carskih rezova ili je jedan rađen uz takozvano „T“ otvaranje maternice, ne pokušava se vaginalni porod;

– Da ne postoji suženje zdjelice ili njen izmjenjen  oblik;

– Da nije bilo operacija na maternici;

– Da ne postoje bolesti ili stanja kod vas koja povećavaju opasnost od vaginalnog poroda;

-Da ne postoje stanja koja sada ugrožavaju vašu bebu.

Koje su prednosti kod vaginalnog poroda nakon poroda carskim rezom?

Kao prvo, izbjegavajte operativni zahvat koji sam po sebi nosi rizik. Zatim, rizik carskog reza kao načina završavanja poroda, gdje su moguća intenzivna krvarenja, ponekad je potrebna i transfuzija, a veoma rijetko ženi je u toku operacije neophodno odstraniti maternicu zbog komplikacija koje se razvijaju.

Rizik od nastajanja infekcije i komplikacija iste, duži boravak u bolnici, oporavak sa više nelagode su razlozi zbog kojih bi trebali razmisliti o vaginalnom porodu, iako ste prethodno imali carski rez. Trebate znati da se svakim carskim rezom povećava rizik od nastajanja prednjačeće posteljice (placenta praevia) ili urasle posteljice (placenta acreta), koje dalje mogu komplicirati porod.

Koji su rizici vaginalnog poroda nakon prethodnog poroda carskim rezom?

Čak iako nema prepreka za vaginalni porod nakon poroda carskim rezom, postoji rizik (manji od 1%) da dođe do rupture, odnosno prsnuća materice na mjestu ožiljka od prethodne operacije. Takva komplikacija ugrožava život i vas i vaše bebe, može dovesti do veoma obilnih krvarenja i nedostatka kisika za bebu dok je još u vašem trbuhu.

Danas se smatra da ukoliko je trudnica imala prethodni carski rez, ne inducira se porod, a treba biti veoma obazriv sa stimulacijom oxytocinom u vaginalnom porođaju. Nove studije ukazuju da je bolje napraviti planirani carski rez kod prethodnog poroda carskim rezom, nego dočekati da se trudnica otvori  preko 6-7 cm, te da se onda ide na hitan carski rez.

Ukoliko nosim blizance, moram li ići na carski rez?

Puno faktora utječe na način završavanja poroda kod blizanačke trudnoće. Prvenstveno na to utječe položaj, odnosno prezentacija djece u maternici.

Kod oko 40% trudnica sa blizanačkom trudnoćom, oba djeteta su postavljena glavicom prema izlazu iz maternice. U ovakvim slučajevima, većina ginekologa će se odlučiti da krene u vaginalni porod, naravno ukoliko ne postoji drugi razlog koji sprječava vaginalni porod (velike bebe, uska zdjelica, nejednak rast djece itd.).

Kada je prva beba (ona koja je bliža materničnom izlazu) postavljena zdjelicom, a druga glavicom, radi se planirani carski rez, zbog opasnosti od međusobnog zaglavljivanja beba.

Obje bebe zdjeličnom prezentacijom je slučaj koji se individualno rješava od strane ginekologa koji vodi porod.

Prva beba glavicom, a druga zdjelicom ili nogama, najčešće nije prepreka za vaginalni porod.

Naravno, ukoliko nosite više od dva djeteta, trojke ili četvorke, sigurno će se raditi carski rez.

Morate znati da postoji mogućnost da, iako ste prvu bebu rodili vaginalno, druga može zahtjevati završavanje poroda carskim rezom. To se dešava češće kod blizanačkih trudnoća gdje je prva beba glavom, a druga nije, ako se druga beba postavi poprečno i ne može se vaginalno poroditi.