Zašto sve veći broj trudnica koristi prenatalno testiranje? - Family Health

Zašto sve veći broj trudnica koristi prenatalno testiranje?

Nekada se neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT) preporučivalo samo trudnicama koje su imale povećan rizik za kromosomske anomalije poput žena preko 35 godina života ili žena sa obiteljskom povješću za kromosomske anomalije. Danas, međutim, profesionalna udruženja poput Američkog udruženja ginekologa i porodničara (ACOG) i Američkog fakulteta medicinske genetike i genomike (ACMG) preporučuje doktorima da informiraju svaku trudnu ženu, bez obzira na godine ili rizik, da je NIPT najpreciznija screening opcija za kromosomske anomalije.

Harmony test se može napraviti najranije u 10. tjednu trudnoće (od tjedna 10+0) tako da veoma rano u trudnoći možete saznati da li Vaša beba ima neku kromosomsku anomaliju kao i informaciju o spolu ploda. NIPT testiranje se izvodi s visokom preciznošću poput amniocenteze sa visokim stupnjem detekcije anomalija od preko 99%, ali bez opasnosti od pobačaja koji nosi amniocenteza. Također, ima prednost nad double i triple testom, koji ne nose opasnost od pobačaja, ali su im stope detekcije anomalija oko 85% , što suvremenoj medicini nije dovoljno.

Velika prednost Harmony prenatalnog testa je što se rezultat dobija za samo 3 radna dana, pa se neizvjesnost čekanja rezultata smanjuje na minimalni broj dana.