Joga za trudnice - Family Health

Joga za trudnice

ZAŠTO SE JOGA PREPORUČUJE TRUDNICAMA?

Joga uči buduće mame kako da trudnoći i porodu priđu pozitivno, svjesno i s bezgraničnim povjerenjem u vlastite sposobnosti i snagu. Zato vježbanje joge tijekom trudnoće može umiriti, opustiti i osnažiti ženu.

ŠTO SE UČI NA SATOVIMA JOGE ZA TRUDNICE?

Položaji su prilagođeni mogućnostima i trimestru svake trudnice, a mogu se i dodatno prilagoditi u odnosu na individualne potrebe. Naučit ćete kako da pravilno dišete i da se opustite, kako da se pripremite za ugodniji porod, kako da ostanete fit, da imate kvalitetniji san i budete mentalno usredotočene, kao i da umanjite stres i anksioznost.

Moći ćete da se bolje nosite sa pojedinim neugodnostima koje trudnoća ponekad zna da donese, na primer s bolovima u leđima, promjenama u balansu, mučninama, povećanim apetitom i mogućim viškom kilograma. Ono što ćete sigurno brzo usvojiti je izbor adekvatnih položaja (aktivnih i pasivnih asana) i tehnika disanja uz koje ćete održati i unaprediti tonus mišića, njihovu fleksibilnost i izdržljivost.

Ovo je, pored samog poroda, od velikog značaja i u prvim bebinim mjesecima, kada je moguće da ćete teže nalaziti vrijeme za redovno vežbanje joge (a možda i ne!).

DA LI JE JOGA SIGURNA TIJEKOM SVA TRI TRIMESTRA TRUDNOĆE?

Trudnice mogu dolaziti na satove joge od početka trudnoće, posebno ako su i do tada vježbale (jogu ili slične aktivnosti). Ukoliko u prvim tjednima trudnoće patite od mučnina i ne osjećate se spremnom za satove joge, pričekajte da mučnine prođu pa nam se pridružite.

Prenatal joga nudi veliki izbor položaja, kao i tehnike disanja i opuštanja koji mogu da se izvode tijekom cijele trudnoće, uz prilagodbu kako trudnoća napreduje. Najbitnije je da trudnica osluškuje svoje tijelo i poštuje trenutna ograničenja i potrebu za odmorom.

KADA JE NAJBOLJE POČETI S JOGOM I DO KAD JE MOGUĆE IĆI NA VJEŽBE?

Najbolje je početi što ranije, ukoliko se trudnica osjeća dobro i nema posebnih ograničenja od svog doktora.

Trudnice obično idu na jogu do pred sam kraj trudnoće, jer se položaji i tehnike prilagođavaju tako da im koriste i stvaraju ugodu i u posljednjim tjednima trudnoće.