Zašto čuvati matične stanice? - Family Health

Zašto čuvati matične stanice?

  1. Neograničen regenerativni potencijal za sva tkiva i organe – matične stanice su osnovne stanice od kojih nastaju sve ostale stanice u organizmu i mogu regenerirati bilo koje tkivo ili organ.
  2. Mogućnost tretmana preko 100 bolesti – upravo im ta mogučnost regeneracije tkiva i organa daje priliku da pomognu pacijentima kod raznih stanja.
  3. 20.000 kliničkih studija koje ispituju nove načine primjene matičnih stanica – pored već standardnih, liječnici dodatno ispituju nove mogučnosti primjene matičnih stanica. Trenutno su matične stanice područje koje se najviše ispituje u medicini upravo zbog velikog potencijala u primjeni.
  4. Mogučnost čuvanja dugi niz godina – dokazano je da i poslije dugog niza godina matične stanice zadržavaju svoja regenerativna svojstva. Stoga ih je moguće čuvati praktično neograničeno.
  5. 100% odgovaraju mom djetetu – matične stanice su jedine stanice djeteta koje se mogu čuvati i koristiti kao transplantat bez potrebe za ispitivanjem podudarnosti tkiva jer su uzete na porodu upravo od tog djeteta.
  6. Lako i bezbolno se uzimaju na porodu – matične stanice se prikupljaju nakon samog poroda kada je porod već završen, stoga je sigurno i za majku i za bebu. Pupčana vrpca nije prožeta živcima pa je uzimanje bezbolno.
  7. Moguća primjena za sve članove obitelji – matične stanice je moguće iskoristiti i za najbliže srodnike jer je dovoljno da se poklopi samo polovina HLA gena koji su bitni u transplantaciji. To im daje prednost u odnosu na matične stanice iz koštane srži čije poklapanje mora biti gotovo kompletno da bi mogle biti iskorištene.
  8. Najmlađe i najpotentnije stanice – matične stanice imaju starost od 0 dana kada se uzimaju, jako brzo poslije poroda se zamrzavaju i ostaju u nepromjenjenom stanju do trenutka upotrebe. Za matične stanice se kaže da su pluripotentne jer se mogu pretvoriti u bilo koju stanicu u organizmu.