Kada napraviti test na trudnoću - Family Health

Kada napraviti test na trudnoću

KADA SE RADI TEST NA TRUDNOĆU?

Najbolji način da testirate trudnoću je da pričekate dok vam ne izostane menstruacija. Testovi na trudnoću, koje možete nabaviti u ljekarnama, najbolje će pokazati rezultate.

Međutim, ukoliko ste nestrpljivi i želite saznat što prije, navest ćemo Vam još nekoliko pokazatelja koje biste mogli uzeti u obzir kod odabira vremena za testiranje.

OVULACIJA, ZAČEĆE I IMPLANTACIJA

Svaka žena je različita, pa vrijeme potrebno da se oplođena jajna stanica smjesti u maternicu može varirati. Najčešća je zabluda da se implantacija dešava 7 dana nakon začeća. Naime, istraživanja su pokazala da se prvi znak hormona trudnoće hCG, zbog implantacije javlja 6-12 dana nakon ovulacije, s tim da se kod 84% trudnoća implantacija dogodila između 8 i 10 dana nakon ovulacije.

Ako Vaš test na trudnoću nije pozitivan to ne znači nužno da niste trudni. Možda ste kasnije imali ovulaciju (što znači da se začeće i shodno tome proizvodnja hCG hormona nije desila onako kako ste izračunali), ili je kod Vas proces implantacije trajao duže od prosjeka.

OSJETLJIVOST TESTOVA NA TRUDNOĆU

Osjetljivost današnjih testova na trudnoću može jako varirati. Što je test osjetljiviji, veća je šansa da će otkriti Vašu trudnoću prije nego što dobijete menstruaciju. Osjetljivost testa na trudnoću znači da može otkriti manje nivoe hormona hCG.  Na primjer, neki testovi mogu otkriti 20 mIU hormona hCG, dok drugi otkrivaju trudnoću tek na 150-250 mIU. Ovo znači da će Vam testovi koji mogu otkriti manje količine hormona prije dati pozitivan rezultat nego ostali testovi.

Test koji je osjetljiv na 20 mIU hormona hCG može otkriti trudnoću 6-8 dana nakon ovulacije (naravno, ako se desila implantacija), no vrlo mali postotak žena tako rano može dobiti pozitivan test. Ovaj postotak raste kod žena koje su napravile test 9. ili 10. dana nakon ovulacije.

Također, uvijek se možete posavjetovati sa svojim ginekologom koji test trudnoće je najbolje napraviti. Kada test na trudnoću bude pozitivan svakako je sljedeći korak posjeta ginekologu i zakazivanje ultrazvuka, kako bi trudnoća i službeno mogla biti potvrđena.

KAKO FUNKCIONIRAJU TESTOVI NA TRUDNOĆU?

Kućni testovi za utvrđivanje trudnoće funkcioniraju jednostavno – mjere razinu humanog korionskog gonadotropina (hCG) u urinu.

hCG je hormon koji proizvodi posteljica i on veoma brzo prodire u krv i urin odmah nakon implantacije oplođene jajne stanice u sluznicu materice. To nam govori da bi teoretski za trudnoću mogli saznat 6-12 sati nakon oplođenja koliko je potrebno da oplođena jajna stanica stigne do maternice.

Međutim, u praksi stvari funkcioniraju nešto drugačije. Naime, ovakvi kućni testovi bilježe promjene u razini hCG-a tek kada razina ovog hormona počne drastično skakati što se događa dosta kasnije. Na testu su naneseni određeni reagensi koji u dodiru s urinom očitavaju rezultate, odnosno postojanje ili nepostojanje hCG-a u njemu.

Preporučuje se da se test napravi testiranjem prvog jutarnjeg urina jer je tada razina hCG-a najveća (iako na većini današnjih testova piše da se mogu obaviti u bilo koje doba dana). Baš kao i kada dajete urin na laboratorijsku analizu i za test na trudnoću je potreban srednji mlaz urina. Ukoliko koristite posudicu za urin nju treba napuniti urinom nakon nekoliko trenutaka od početka mokrenja. Potom u posudicu za urin umočite štapić i pričekate 5-10 sekundi u ovisnosti od toga šta piše u uputstvu. Sljedeći korak je da izvadite  test iz posudice i položite na ravnu površinu kako bi se rezultati očitali.

U uputstvu možete pročitati kako izgleda test kada je rezultat pozitivan, a kako kad je negativan.

KOLIKA JE POUZDANOST TESTOVA NA TRUDNOĆU?

Tjedan dana nakon začeća određena količina ovog hormona je već dospjela u urin, ali nije dovoljna da bi je test identificirao. U tom slučaju ćete vjerojatno dobiti negativan rezultat čak i ako ste trudni jer ste se testirali tjedan dana prije očekivane menstruacije. Ukoliko pričekate dan očekivane menstruacije imate 90% šansi da saznate točan rezultat. Ako se testirate tjedan dana nakon očekivane menstruacije ta šansa raste na 97%.

Lažno pozitivni rezultati su vrlo rijetki, što nije slučaj sa lažno negativnim rezultatima, koji se često mogu javiti ukoliko se test ne napravi u skladu s instrukcijama ili ukoliko razina hCG-a iz nekog razloga bude niska. Dakle, ukoliko dobijete pozitivan rezultat budite prilično sigurni u to da ste zaista trudni.

Ipak, najviše zbog rizika od vanmaterične trudnoće obavezno nakon testiranja zakažite pregled kod ginekologa koji konačno potvrđuje da trudnoća postoji i da je vitalna.

OČITAVANJE TESTOVA NA TRUDNOĆU

Većina testova za trudnoću funkcioniraju tako što se jedna linija na prozorčiću pojavljuje u slučaju da niste trudni, a dvije u slučaju da ste trudni pri čemu je druga znatno deblja od prve. Neki testovi imaju i metodu + i – kao pokazatelje pozitivnog, odnosno negativnog rezultata.

S obzirom da se hCG pojavljuje samo kada je žena trudna, a linije se ocrtavaju samo ukoliko je hCG hormon prisutan u urinu, onda linija koliko god da je blijeda definitivno znači da jeste u drugom stanju. Ako ste dobili blijedu liniju umjesto tamne zadebljane znači da ste se testirali kada je razina hCG-a još uvijek bila nedovoljno visoka da bi ta linija na testu bila deblja.

Da biste saznali koliko je neki test osjetljiv na beta hCG treba pogledat oznaku mIU/L na pakiranju testa. Što je taj broj manji tim bolje jer će vam takav test prije pokazati da li ste trudni ili ne. Npr. test na čijem pakiranju stoje broj i oznaka 20 mIU/L je osjetljiviji i ranije i pouzdanije će Vam pokazati da li ste u drugom stanju, dok će test sa brojem i oznakom 50 mIU/L biti manje pouzdan u ranijem periodu.

Cijena, također, može ukazati na kvalitetu testova jer su osjetljiviji testovi obično skuplji.

Ako ste dobili blijedu pozitivnu liniju, sačekajte par dana i ponovite test. Vidjet ćete da će ta linija postati tamnija jer razina hCG-a raste svakim danom.