Strije u trudnoći – uzrok, prevencija, njega i liječenje - Family Health

Strije u trudnoći – uzrok, prevencija, njega i liječenje

Crvene, ljubičaste, roze ili smeđkaste. Iako ove nijanse zvuče romantično, riječ je o strijama, pojavi koja nimalo ne uveseljava trudnice. Njihova boja zavisi od toga kada su nastale, odnosno koliko su stare, kao i od nijanse vaše kože, ali često su neizostavan dio trudnoće.

Ovdje ćemo govoriti o tome zašto nastaju i kako možete utjecati da se ne pojave (ili bar da budu što manje vidljive).

Strije su zapravo mala oštećenja u potpornim, elastičnim slojevima kože, koja nastaju zbog rastezanja kože tijekom trudnoće. Hormoni dodatno utječu na vlakna kože, zbog čega ona postaje sklonija pucanju.

Naglo dobijanje na težini utječe na intenzivno rastezanje kože u kratkom vremenskom periodu, pa to može pospješiti nastanak strija. Žene koje imaju tamniju kožu su manje sklone dobijanju strija, od onih sa svjetlom puti. Dodatno, strije na tamnijoj koži su slabije vidljive.

Ukoliko je vaša majka dobila strije tijekom trudnoće, velika je vjerojatnost da ćete ih i vi imati. Dakle, genetika dosta utječe na kvalitetu i elastičnost kože, pa tako i na mogućnost pojave strija. Ipak, adekvatnom njegom možete utjecati na intenzitet pojave, pa čak i spriječiti nastanak.

Kada se pojavljuju prve strije u trudnoći?

Prve strije se najčešće javljaju negde između 13. i 21. tjedna trudnoće.

Gotovo 90% trudnica u nekom periodu trudnoće uoči strije na svojoj koži.

Strije na stomaku

Iako su, po svjedočenju žena, najdramatičnijeg izgleda na stomaku, tijekom trudnoće strije se pojavljuju i na zadnjici, bokovima, kukovima i grudima.

Kako beba raste i koža na stomaku se rasteže, raste i mogućnost za pojavu strija. U početku, kada je oštećenje kože sviježe, one su intenzivno tamne. Iako je gotovo sigurno da se one neće povući nakon trudnoće, ipak znajte da će s vremenom izblijediti i biti manje vidljive.

Crvene strije u trudnoći

Mnoge trudnice se uplaše kada na svojoj koži opaze crvene strije koje u trenucima pojavljivanja podsjećaju na rane. Crvene strije su zapravo prvi stupanj izgleda strija. Dok su u crvenoj boji, one su svježe i predstavljaju početak pravih strija, koje će u jednom trenutku dobiti svoj konačni oblik i boju.

Ovo je ujedno i posljednji trenutak kada trudnica treba da počne s njegom kože kako bi postigla najbolji učinak u tretiranju strija.

Treba da naglasimo da pravovremeni početak s tretmanima protiv strija, čak i prije nego što postanu vidljive, daje najbolje rezultate.

Strije u drugoj trudnoći

Jedan od presudnih faktora koji utječu na pojavu strija u trudnoći je genetika, a osim genetike i drugi faktori utječu na njihovu pojavu:

– njega kože,

– starost trudnice,

– broj dobijenih kilograma;

Zbog ovih faktora moguće je dobiti strije u drugoj trudnoći, čak iako se one nisu pojavile na vašoj koži tijekom prve.

Njega kože u trudnoći/Prevencija strija u trudnoći

Težina pod kontrolom

Osim što ćete kontrolom težine spriječiti nastanak strija, to će vam pomoći i da budete zdraviji tijekom trudnoće. Kako se strije ne pojavljuju samo kada se koža intenzivno rasteže, već i nakon gubitka kilograma, održavanjem zdrave težine možete spriječiti ili umanjiti njihovu pojavu.

Hidratacija

Koža, kao “zaštitni omotač” tijela je ujedno i naš najveći organ. Redovnim unosom tekućine doprinosite njenoj mekoći i elastičnosti i samim time spriječavate oštećenja koja nastaju rastezanjem.

Trudnice bi rebalo da unose 2 do 2,5 l vode dnevno, kako bi koža ostala optimalno hidrirana. Tijekom ljetnih dana ili ako trudnica vježba, količina tekućine bi mogla biti i veća.

Osim vode, trudnice tekućinu mogu nadoknađivati i nezašećerenim, negaziranim voćnim sokovima i čajevima. Kava i drugi napici sa kofeinom zapravo povećavaju mogućnost za nastanak strija. Ako ipak pijete jednu ili dvije kave dnevno, povećajte unos drugih tekućina.

Redovan piling

Pilingom skidate nagomilane slojeve mrtvih stanica s kože, što potiče njeno obnavljanje.

Piling je jako djelotvoran i uz dodatne tretmane kože. Naime, uklanjanje mrtvih stanica omogućava bolje prodiranje, brže djelovanje i veću efikasnost terapijskih krema.

Kreme protiv strija

Osim hidratacije “iznutra”, kožu treba hidrirati i izvana. Idealan izbor tijekom trudnoće jesu specijalizirane kreme koje spriječavaju nastanak strija, ali i umanjuju intenziteta već nastalih strija.

Hidrirajući i hraneći kožu, kreme (gelovi, losioni) protiv strija kožu čine čvršćom i elastičnijom, na taj način spriječavaju pucanje kože i nastanak strija.

Kako možemo da liječimo strije?

Kada je tretman već nastalih strija u pitanju, postoji nekoliko ograničenih opcija.

Kreme, losioni, gelovi, ulja i serumi – iako su najefikasniji kao mjera prevencije, ovi preparati mogu pomoći u obnavljanju oštećene kože i vizualno smanjiti nastale strije.

Laserska terapija – iako ne može u potpunosti ukloniti strije, ona ih može izblijediti tako da budu gotovo nevidljive. Nedostatak ove terapije je što je veoma skupa.

Mikrodermoabrazija – mehaničko skidanje površinskih izumrlih dijelova kože i nanošenje kristala što potiče rast nove, elastičnije kože. Ova tehnika je najefikasnija u tretmanu površinskih strija koje nisu veoma duboke.

Šminka – vidljivost strija se efikasno može ublažiti korektivnim kremama.

Kako tretirati strije nakon poroda?

Iako je želja mama da strije koje su im se pojavile tijekom trudnoće zauvijek nestanu, to najčešće nije moguće, barem ne u potpunosti. U periodu od 6 – 12 mjeseci nakon poroda kod većine žena strije postanu manje vidljive, postaju svetlije od kože, ali tekstura može da se zadrži.

Za takve situacije izdvajamo nekoliko načina na koje možemo da “liječimo” strije:

Lijekovi

Tretinoin (retin – A) i glikolna kiselina koriste se u tretmanu strija. Veoma je važno ove lijekove ne koristiti tijekom trudnoće i perioda dojenja.

Laserska terapija

Koristeći lasersku terapiju kao metodu u borbi protiv strija može se postići efekat da strije postanu manje vidljive, ali i da koža postane elastičnija nego ranije u predjelima gdje je to potrebno.

Proizvodi za samotamnjenje

Pudere i druge proizvode za samotamnjenje možete koristiti kao privremeno rješenje, u slučaju kada su predjeli gdje imate strije vidljivi.